prehisztorikus
akciójátékok
kalandjátékok
akció-kalandjátékok
szerepjátékok
stratégiai játékok
szimulátorok
sportjátékok
logikai játékok
  szerepjátékok

Fizikai, intellektuális, stratégiai kihívásokra egyaránt építő játékok, amelyekben döntő hangsúly helyeződik a karakterfejlődésre. A menedzselés ezekben a játékokban tehát individuális szintű: elsődleges feladatunk főhőseink fizikai, mentális, szellemi "kondíciójának" állandó fejlesztése. A számítógépes szerepjátékok a táblás szerepjátékok egyenes ágú leszármazottai, a quest típusú történet leggyakrabban fantasy környezetben játszódik, és a jó és rossz között harcra épít. A szerepjátékokat csatarendszerük alapján oszthatjuk alkategóriáikra: ez alapján beszélhetünk (1.) stratégiai csatarendszerű, azaz körökre osztott (turn' based) és (2.) akció csatarendszerű, azaz valós idejű (real time) szerepjátékokról. A további felosztás az alapján történhet, hogy a grafika szubjektív, vagy külső nézetű.

1.STRATÉGIAI HARCRENDSZERŰ SZEREPJÁTÉKOK:

A csatarendszer körökre van osztva, az összecsapások közötti szünetben mintegy "megdermed" az idő, ezért a játékosnak van ideje a megfelelő harci stratégiai kidolgozására: elhelyezheti a szereplőit, kiválaszthatja milyen fegyvert, varázslatot használ. A stratégiai harci rendszerű szerepjátékok lehetnek szubjektív nézetűek (Bard's Tale, Eye of the Beholder), és külső - leggyakrabban 3D - nézetűek (Pool of Radiance, Betrayal at Krondor, Baldur's Gate).

2.AKCIÓ HARCRENDSZERŰ SZEREPJÁTÉKOK:

A csata valós idejű , vagyis "élesben" megy: bár a megfelelő harci taktika itt is fontos, a játékosnak nincs sok ideje a stratégiai lépésekre, nagyobb hangsúly helyeződik tehát az ügyességre, a gyors reflexekre. A műfaj korai példája az egyik legelső külső nézetes szerepjáték, a Temple of Apshai. A műfaj a Diablo-nak köszönhetően virágzott fel ismét a kilencvenes évek közepén. A real time szerepjátékok szintén feloszthatjuk szubjektív nézetű (Stonkeep, Wizards and Warriors), valamint külső nézetes  játékokra (Temple of Apshai, Diablo).

A szerepjátékok a statégiai játékokhoz hasonlóan szintén gyakran ötvöződnek más műfajokkal. Néhol kalandjátékok tartalmaznak RPG elemeket (pl. Quest for the Glory sorozat), máskor akció játékok (Gauntlet sorozat), gyakori azonban az  akció-kaland műfajjal való fúzió is. (Galdregon's Domain, Ultima: Ascension).

letölthető játékok
letölthető zenék
letölthető filmek
elmélet
cikkek
linkek
 
segítség
kapcsolat
impresszum